Europees Talenlabel

Een Europese prijs ter aanmoediging van innovatieve taalprojecten.

Win met je project € 5.000!

Het Europees Talenlabel is een Europese prijs ter aanmoediging van innovatieve taalprojecten. Hij wordt jaarlijks in elk deelnemend land uitgereikt. De prijs beloont nieuwe technieken in vreemdetalenonderwijs, het verspreiden van kennis en ‘good practices’.

De Europese Commissie bevordert meertaligheid onder Europeanen. In het ideale geval beheerst iedere Europese burger, naast de moedertaal, 2 andere EU-talen. Het leren van talen moet leuk zijn en natuurlijk resultaat hebben. Hiervoor is meer nodig dan alleen klassikaal talenonderwijs. Nieuwe methoden inspireren en motiveren leerlingen. Daarom wil de Europese Commissie aandacht geven aan vernieuwende talenprojecten.

Het Europees Talenlabel draagt hieraan bij. De prijs is voor talenprojecten met een innovatieve, creatieve en originele aanpak.

Thema

Het thema van het Europees Talenlabel 2021 is ‘Allemaal digiTAAL’.

In deze tijd waarin we veel online met elkaar in contact staan, is er meer aandacht voor online leren. We zijn op zoek naar projecten waarbij het leren van een of meer talen gestimuleerd wordt via ICT. Denk daarbij aan innovatieve voorbeelden die in corona-tijd zijn ontwikkeld of een specifieke online methodiek die het (samen) leren van taal vergemakkelijkt.

Let op: je project dient afgerond te zijn om kans te maken.

Congres foto 2021

Project inschrijven

Denk je dat jouw project kans maakt op dit befaamde label? Vul dan vóór vrijdag 1 oktober 12.00 uur het inschrijfformulier in. In de tweede helft van oktober hoor je of je geselecteerd bent door de jury om jouw project te presenteren.

Procedure en uitreiking

De jury bestaat uit taal- en onderwijsexperts uit de hele samenleving. De genomineerden krijgen in de tweede helft van oktober bericht en mogen hun project online presenteren. De winnaars worden bekend gemaakt tijdens het online Congres Levende talen op 26 november 2021. Dat geldt ook voor de publieksprijs, het project waar de deelnemers van het Levende Congres Levende Talen het meest op stemmen.

Voor de winnaars zijn er de volgende geldprijzen:

  • 1e prijs: € 5.000
  • 2e prijs: € 2.000
  • 3e prijs: € 1.000
  • publieksprijs: € 1.250

Voor wie?

Voor alle onderwijsinstellingen in primair, voortgezet, hoger onderwijs en mbo, het bedrijfsleven en de talensector;
en maatschappelijke organisaties, overheden, ziekenhuizen, gevangenissen, de media, gemeenschapscentra en musea.

Vorige winnaars

Ben je benieuwd welke projecten in 2020 het Europees Talenlabel in de wacht hebben gesleept? Bekijk de projecten. Het thema was “Alle talen verzamelen!”.

Meer informatie

Neem contact op met Petra Dam: +31 70 426 0393 of mail naar talenlabel@nuffic.nl.

Congres foto 2021

Breng je stem uit!

Bekijk de filmpjes van de genomineerde taalprojecten voor het Europees Talenlabel. Welk project spreekt jou het meest aan en mag de Publieksprijs in ontvangst nemen? Het bekijken van de filmpjes en het stemmen is mogelijk vanaf 5 november 2021 via het leerplatform. Je moet hiervoor inloggen met je gebruikersnaam en wachtwoord.

Maak kans op één van de drie Bol.com cadeaukaarten ter waarde van € 20,-.